Il mondo del vino
Mario Banko

Vino come sfida, amore, hobby, o stile di vita?

Se parliamo di Mario Banko, autore di “Il mondo di vino della famiglia Banko” allora ecorretto tutto quello che e scritto..
Nella prima fase, negli anni ’90, era un hobby, dopo, quando ha preso le prime medaglieper Malvasia e natta l’amore, amore per la terra, le viti, e il sole che splende.
Oggi? Oggi e il suo stile di vita, suo “forte”.

I vigneti di oggi, la cantina che e ben attrezzata, sala di degustazione, fatta e decorata instile tradizionale istriana, sono solo il risultato dei forti legami tra il vino e il uomo che adatto cosi tanto a quella vecchia terra rossa, terra rossa che a i nostri vini da pienezza,freschezza e i buoni zuccheri. Ad un’altitudine di 270m, da dove si offre una bellissima vista sull mare, bosci e prati..E questo il posto dove Mario ha trascorso la maggior parte dell suo tempo, attentamentelavorando intorno le vite e raccontando la storia che solo loro due conoscono. Lasciamo che questa storia si continua, noi parleremo un po di vino.

Invia richiesta

Muscato, Rosé, Cabernet Sauvignon e Terrano

Mario Banko produce Malvasia, Muscato, Rosé, Cabernet Sauvignon e Terrano. Il piu popolare di sicuro e Malvasia, una sorta autentica istriana, (come e anche ilTerrano), sul quale appartiene a circa 60% del vigneto.. Tante volte premiata alle fierre e ai eventi, tantissime volte a casa, fresca, sul tavolo conla famiglia per pranzo, intorno diffondendo dolcezza.

A Bašići, vicino al Tinjan, sull indirizzo 29d, con la prenotazione di appuntamento, sipossono provare tutte le cinque varieta di vino..e cosi..con una fetta di prosciutto crudoe pecorino..sentire la storia “Il mondo di vino della famiglia Banko” a prima persona.. In sala di degustazione che si trova accanto alla casa e la cantina..

I nostri vini

Malvazija istarska

Kvalitetno suho bijelo vino

Perjanica našeg podruma i općenito cijele Istre. Ponos i "must have" svake vinske kuće, vino za običnog čovjeka, radnika, businessmena ili gastro kritičara, također vino za svaku obitelj u vrijeme ručka, vino za na svaki stol. Svakako najpopularnija sorta grožđa u Istri, najviše se konzumira i troši, lagana je, suha, lepršava, svježa, slamnato žute boje , umjerenog mirisa citrusnog voća, svježih jabuka i proljetnih trava i sa dozom herbalnih nota. Na nepcu srednjeg tijela, svježe, obilježava ju okus poprženog badema, voćni aftertaste, slojevitost, kremoznost, lagana slanost i gorčina na kraju ispijanja.

Slaže se sa puno jela, od istarskog pršuta, laganijih sireva, bijelog mesa, laganih proljetnih i ljetnih tjestenina do oborite ribe, rakova i mekušaca. Može podnijeti i samo koricu kruha i kap domaćeg ulja! Malvazija istarska nije vino za čuvanje dugi niz godina, nego je vino za popiti i uživati u njemu sljedećih 2 do 3 godine!

Muškat bijeli

Kvalitetno suho bijelo vino

Muškat bijeli je hedonističko vino koji uz sebe veže brojne priče iz davnina, pio se na raznim kraljevskim dvorovima, domjencima i u veselim društvim. Muškat je vino za uživanje uglavnom bez hrane , iako će se lijepo sljubiti sa ljetnim voćnim salatama, pogotovo zrelim breskvama i jagodama te pokojim suhim ne preslatkim kolačićem. Boja je blijedo limunska prema zlatnoj. Aromom izražajno i vrlo kompleksno vino. Iako je muškatna primarna nota vodeća, nalazimo trag meda, trag marmelade od dunje, sušene breskve. U ustima vino je umjereno slatko s puno svježine i balansirajućih kiselina. Srednjeg tijela.

Najbolje ga je piti dok je mlado, kako bi se uživalo u primarnim aromama, ali ostat će svježe još 2-3 godine.

Rose

Kvalitetno suho rose vino

Rose vino je vino napravljeno od crnog grožđa, ali sa vrlo kratkom maceracijom, tako da ne uspije pridobiti boju crnog grožđa, već lijepu ružičastu, proljetnu boju ranih ruža! Rose je suho vino, izražene svježine, ne previsokih alkohola pa je svakako užitak ga ispijati u ljetno vrijeme, negdje u hladovini sa pogledom na plavetnilo mora. Ovaj naš Rose ima u sebi kombinaciju grožđa terana, caberneta i borgonje. Već na nosu vino poziva na gutljaj. Umjereno intenzivno, cvjetno i voćno, priziva živahne arome bobičastog voća, ljubičica i zrelih višanja. Na nepcu posve suho, umjerenog tijela s pikantnom svježinom i dobrim karakterom. Dakle, mlado, osvježavajuće vino koje će nam podignuti raspoloženje, uljepšati dan, dali kao aperitiv prije jela, ili uz neki morski carpaccio, također i uz lagane proljetne tjestenine. Rose će svakako potrajati 2 do 3 godine bez da izgubi svježinu i aromatiku.

Teran

Kvalitetno crno vino

Teran je autohtona sorta grožđa u Istri, zapadnoj Sloveniji i u najistočnijim dijelovima Italije. Ima jako bogatu povijest ispijanja u ovim našim krajevima, pili su ga austrougarski kraljevi na dvoru, plemići, vojnici i obični ljudi i radnici. Vrijedno je spomenuti da su nekad radnici u rudniku ugljena u Raši kod Labina, kad bi završili smjenu i ugledali sunčeve zrake nakon mukotrpnog posla, uglavnom se okrijepili teranom koji se dovozio tamo iz cijele Istre. Vinari u Istri uglavnom vole lozu od grožđa teran usporediti sa istarskom zemljom (tlom).. Težak za uzgojiti, jako žilav, neposlušan i škrt, divlji ali kad ga uspiješ ukrotiti i s vremenom i uz puno truda napraviti muškarcem , tada dobivaš princa u podrumu koji nakon puno godina odležavanja pokaže svoje mekše lice, prepuno aroma, mirisa i okusa koje samo on može dati. Teran je sorta koja može zaista dugo godina odležavati, i u bačvi i u boci. Ovaj naš trenutno ima 4 godine i zaista je izrastao u princa na kojeg smo posebno ponosni. Teran se odlikuje se duboko purpurnom bojom i jasno vidljivim vinskim suzama na stjenkama čaše. Na nosu umjereno snažne i mlade arome crvenog voća poput malina, višanja te začinske note poput crnoga papra. Bogat i zreo miris, a s vremenom otpušta vrlo blage note drveta i dima nadograđujući aromatski profil i kompleksnost. Na okusu posve suho s umjerenim kiselinama. Na aftertaste-u se javljaju divlje šumske jagode i kupine. Jakog tijela i čvrsto. Teran može biti prilično divlji, ali ovaj je doista fino ukroćen i odškolovan. Fino će se sljubiti sa crvenim mesom sa roštilja, tjesteninom sa rajčicama, raznim mljevenim mesom, te jačim, krepkijim zimskim minestrama.

Sv. Šimun Cuvee

Kvalitetno crno vino

Crna kupaža od terana, cabernet sauvignona i hrvatice je svakako naša etiketa u podrumu kojom se ponosimo! Trenutno imamo dvije linije Svetog Šimuna, inače zaštitnika općine Tinjan kojeg slavimo 28.10. svake godine. Jedna je reguralna linija vina sa malo manjom dozom Caberneta u boci, a više Hrvatice (stare lokalne sorte). Vino je odležalo 18 mjeseci u rabljenoj hrastovoj bačvi. Pokazalo se da ovo troje u blendu čini formulu za uspjeh. Boja je duboko ljubičasta, što i očekujemo od terana i caberneta. Prilično intenzivno na nosu, pokazuje mnogo mladosti i zreloga crnoga voća, s notama crnog ribiza, malo vanilije, i vrlo zrele tonove borovnica. Nemoguće je ne osjetiti učinak kako terana tako cabernet sauvignona u ovom blendu. U ustima je vino suho, srednjeg tijela, izražene svježine koju mu daje Teran. Mnogo je finih tanina. Na aftertaste-u se lijepo čuju note borovnice. Vino sljubiti uz odrezak od crvenog mesa, divljač ili zrele tvrde sireve. Zbog malo izražene svježine svakako će lijepo pratiti svinjske kobasice na žaru, ombolo i svinjsku vratinu. Vino je spremno za uživanje, ali će se kroz vrijeme još poboljšavati. Potencijal odležavanja je sigurno 5 - 8 godina.

Sv. Šimun Grand Cuvee

Kvalitetno crno vino

Druga linija Svetog Šimuna, nazvana je Grand Cuvee, čisto iz razloga što malo preskače ovo prvo vino svojom komleksnošću, aromatikom, mekoćom i trajnošću okusa. Tu je malo više Caberneta, i vino je odležalo 12 mjeseci u novoj barrique bačvici od francuskog hrasta. Tamne i neprozirne rubinsko crvene, s jasnom nijansom ljubičaste što ukazuje na mladost vina i očito prisustvo Terana u finalnoj kupaži. Na nosu slojevit i atraktivan. Ne odveć intenzivnih, no vrlo postojanih i ugodnih aroma. Prvi dojam su svakako fini mirisi zrele borovnice, papra, dok se nešto kasnije, desetak minuta po otvaranju, počinje nizati pregršt voćnih mirisa crnog ribiza i zrele višnje. Iako je miris vrlo bogat i lijep, prava se raskoš otkriva tek u ustima. Rapsodija okusa, mekih i lijepo zaobljenih tanina, laganih kiselina i trajnost okusa. Istovremena svježina i slasna voćnost začinjena zadimljenim tonovima su izrazito atraktivna kombinacija. Na aftertaste-u umjereno se osjeti miris dima. Najprirodniji suputnici će mu svakako biti razni juneći steakovi, jaki umaci, divljač. Dobro će podržati janjeće kotlete, pašte s jačim mesnim umacima i druga intenzivnija jela. Pošto ga nema više puno u podrumu, ne znamo mu potencijal odležavanja, niti ćemo ga ikad otkriti!

Contatto

Indirizzo:
Vina Mario Banko
Bašići 29 d
52444 Tinjan

E-mail:
info@vila-romana.info

Orario di lavoro:
Con l'annuncio

Per prenotazioni e richieste,
puoi contattarci al numero di telefono:

+385 91 725 3938

o tramite modulo di contatto:

Invia richiesta